גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא
סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

עם פרוץ המלחמה חלק גדול מבעלי העסקים בצפון עזבו את הבית עם תיק קטן וללא תמונת עתיד. מרביתם נותרו נטולי יכולת להמשיך ולהתפרנס, שכן הצפון ברובו משותק ובחלקים גדולים ממנו התיירות אינה קיימת. אלא שלאחר כמה חודשי נדודים חלקם התמקמו בקהילות חדשות, בנו מחדש את חייהם, ויצרו הזדמנות דווקא מהשבר הגדול. כי כשהתותחים רועמים, המוזות מתברר לאו דווקא שותקות. ועדיין, החלום שלהם לחזור הביתה לא מרפה. זהו סיפורם של כמה מהם.

אין לנו צפון אחר: פרויקט מיוחד לחבל הארץ שאסור לנו לאבד
הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן
אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית
היקב בעמק יזרעאל שמייצר יינות עבור מסעדות מישלן בעולם

משהו לעשות: סיורי עששיות - מיער אודם לשמורת חוף השרון

אוהד ומיכל גיגי עברו לפני כעשור מהמרכז למושב אודם שברמת הגולן, שם קבעו את ביתם והקימו את "בשביל היער", מיזם תיירות לטיולי עששיות ביער אודם שמשלב אלמנטיים רגשיים (שכן אוהד בא מתחום הטיפול). "היער הזה נראה כאילו יצא מסיפורי אגדות", מספרת מיכל. "הרגע הזה שבו נכנסים אליו בשעת דמדומים עם עששיות, יש בו קסם".

עד 7 באוקטובר עבדו השניים ללא הפסקה, אבל מאז ועד היום "דממת אלחוט", הם מספרים בצער. "למרות שאנחנו ביישוב שאינו מפונה, התיירות בגולן משותקת. נקלענו למצב שבו האנרגיה הייתה ירודה, זה השפיע על המצב הנפשי שלנו".

לאחר תקופה שבה הבינו בני הזוג שהמצב לא עומד להשתנות, הם לקחו את גורלם בידיהם. "המשפחות שלנו מתגוררות במרכז, אז החלטנו להעתיק את הסיור לשמורת חוף השרון. ידענו שלא נמצא מקום כמו הג'ובה - אותו שקע וולקני שבמרכז יער אודם, אז החלפנו אותו בדיונות של חוף השרון, ואת תפאורת היער בשקיעה של הים".

 

מיכל ואוהד עדיין מתגוררים באודם, אבל כדי לקיים את הסיורים הם נוסעים כמה פעמים בשבוע למרכז בהתאם לביקוש. סיור העששיות שמובילים השניים הוא מעבר לטיול, תחת הדרכתם הוא הופך למסע פנימי בטבע. "אנחנו מלמדים שגם האור הקטן שמפיצה העששית יכול לנצח חושך גדול".

הסיור אורך כשעתיים של הליכה קלילה לאורך הדיונות. הוא מתחיל בשעת הדמדומים ומסתיים בשעת לילה סמיכה.
בשביל היער - סיורי עששיות, שמורת חוף השרון, 050-6894560

משהו לנשמה: מתחם טיפולים - מהגליל העליון לדגניה א'

את לוטוס, בית למטפלים מפונים בדגניה א', יזמה דינה קינן, נטורופתית ומטפלת בתזונה מבריאה. קינן, מפונה זה חצי שנה מקיבוץ הגושרים, עבדה בעברה כספרית כלבים, "אבל הייעוד שלי הוא להיות מטפלת, לא משנה היכן ובמי, אני צריכה לטפל", היא אומרת.

לוטוס - מרכז טיפולי, דגניה א'

ההחלטה להקים את לוטוס התקבלה לאחר שהתגלגלה, כמו מפונים רבים מהגליל העליון, ממקום למקום, והבינה שהיא חייבת לייצר בית קבע שבראש ובראשונה יספק עוגן פיזי ורגשי למטפלים המפונים. "לא היה להם מקום לעבוד בו, הם עזבו בחופזה את ביתם ואת הקליניקות שבהן טיפלו ונשארו ללא פרנסה. הבנתי ששום דבר לא ישתנה בקרוב, ולכן אני צריכה לחשוב ולפעול אחרת".

לבסוף התמקמה בקיבוץ דגניה א', קהילה שלדבריה קיבלה אותה בחיבוק והעניקה לה את כל התמיכה האפשרית. קינן שמה עין על מבנה נטוש ויפהפה ששימש בעבר כאורווה, וניצת בה הרעיון לבנות בו מרחב טיפולי משותף. בעזרת תרומות, תמיכה ומעט הון אישי הפך המבנה למרכז קליניקות יפהפה ומואר בסגנון We Work, עם נרות, מוזיקה מרגיעה, קטורת וחליטות תה.

בלוטוס חמישה חדרים וחלל נפרד לסדנאות, ופועלים בו 15 מטפלים מקהילת המפונים במגוון שיטות: עיסוי תאילנדי, עיסוי רקמות עמוק, עיסוי שוודי ועיסוי באבנים חמות; דיקור, רפלקסולוגיה, טיפול בעוצמת הרכות וטיפול בתנועה; וכן טיפול רגשי לילדים ולמבוגרים.

את השם לוטוס בחרה קינן "כי דווקא בביצות הכי עכורות גדל הפרח הכי יפה שיש, כמעט אלוהי. הרגשתי שדווקא בתקופה עכורה מאוד כעם אפשר להצמיח דברים יפהפיים".
לוטוס - מרכז טיפולי, דגניה א', 054-6693369

משהו לאכול: מסעדה הודית - מקריית שמונה לשכונת פלורנטין

את קאלו באבא, הבעלים של מסעדת טאלי הממוקמת במתחם נופית חרמון בקריית שמונה, אני פוגשת בדיוק כשצופרי האזעקות מייללים. "תפסת אותי עושה קניות בין האזעקות", הוא מספר לי במבטא הודי מתנגן.

קאלו, תושב שדה נחמיה, הגיע לצפון ב-2014 בעקבות אהבתו לליטל, אותה הכיר כשהתארחה בגסטהאוס שבבעלותו בפושקר, עיר הולדתו בהודו. הוא החל את דרכו בארץ בעבודה במטבחים, וזיהה את ההזדמנות שבפתיחת מסעדה הודית בצפון. בעקבות כך הקים את טאלי, שהפכה למוקד עלייה לרגל לכל מי שהתגעגע ללגום צ'אי מסאלה ולזלול סמוסה, פקורה ופאלאק פניר מהולים בזיכרונות מהטיול הגדול בהודו.

אלא שהמתחם שבו נמצא המפעל המצליח הפך לאזור מטווח. "ב-7 באוקטובר הלכתי כרגיל למסעדה, והתחלתי לבשל, עד שליטל התקשרה ואמרה לי לחזור מיד הביתה", הוא משחזר. "מאחר שכבר בישלתי סירים, לקחתי את האוכל וחילקתי לחיילים".

המסעדה נסגרה מיד, ובמהלך השבועות שלאחר מכן בישל קאלו לחיילים. "בשלב מסוים הבנתי שאני משתגע וחייב להמשיך להאכיל אנשים, אז פתחתי את חצר הבית בקיבוץ בימי שני לקהילה שלנו בסביבה, תושבים מהקיבוצים והמושבים שלא פונו ואין להם לאן לצאת".

בהמשך הגיעה הצעה מלקוחות תל־אביבים שבבעלותם בית הקפה קסבה שבפלורנטין - לבשל אצלם ערב אחד. השמועה עשתה לה כנפיים, האוכל נגמר בתוך כמה שעות ומיד נוצר ביקוש לערבים נוספים. כיום מבשל קאלו בקסבה בימי רביעי וחמישי, ובימי שני פתוחה חצר ביתו שבשדה נחמיה למקומיים וגם לכל מי שמזדמן לסביבה.

לדבריו, בבית הקפה אין את הציוד שהוא מורגל לו, אבל "ההודים מסתדרים בכל מצב", וכך הוא מאלתר נאן במחבת ומאכיל מאות אנשים בכל ערב בתל אביב. והחלום? "שהמלחמה תסתיים, המסעדה בנופית חרמון תיפתח מחדש ואולי אפילו אפתח סניף קטן בתל אביב".
קאלו באבא, שדה נחמיה, 058-7879575

משהו לראות: סטודיו לפיסול ואיור - מבית הלל לעין חרוד

עבודותיו יוצאות הדופן של האמן מיקי אוחנה היו מאז ומתמיד מוצגות בגלריות ובמוזיאונים נחשבים בארץ. אבל ליבת העשייה של אוחנה, כמו גם ליבו, מונחים בסטודיו שלו בבית הלל, שם הוא יצר וערך סדנאות עד לפרוץ המלחמה.

אוחנה, בוגר בצלאל במגמת אנימציה, התאהב לפני שנים במכונת התפירה, ומאז הוא יוצר באמצעותה חפצים ופורטרטים בטכניקה יוצאת דופן של רישום.

הסטודיו לפיסול ואיור של מיקי אוחנה / צילום: רוי פרידמן

כמו רבים מתושבי הגליל העליון, הוא ומשפחתו פונו מביתם ב-8 באוקטובר, ומאותו היום נודדים בין קיבוצים וקהילות מארחות."יצאנו מהבית עם תיק ומעט חפצים", הוא מספר.

התפנית הגיעה לפני שבועיים. "לאחר חצי שנה של נדודים הבנתי שאני חייב להמשיך וליצור". כעת בני הזוג וילדיהם מתגוררים בקיבוץ עין חרוד מאוחד. שם גם הקים אוחנה מחדש את הסטודיו.

למשכנו בקיבוץ הביא אוחנה את הכלים והציוד מהסטודיו שנותר מאחור בבית הלל, ובנה מחדש את מרחב היצירה שלו, שם הוא גם מציג את יצירותיו למכירה ומציע סדנאות. נוסף על כך הוא מעביר סדנאות לחברות ברחבי הארץ.
חייט פרא, עין חרוד, 052-6216175

עוד כתבות

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, הן לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה