גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

ערן אור, מנכ''ל ומייסד חברת XRHealth / צילום: יח''צ
ערן אור, מנכ''ל ומייסד חברת XRHealth / צילום: יח''צ

כשערן אור, מייסד ומנכ"ל XRHealth, שמע על אירועי ה-7 באוקטובר, היו לו בראש שני דברים: פצועים ופגועי נפש. החברה שהקים ופעלה אז בעיקר בארה"ב מתמחה בדיוק בשני התחומים הללו, ויש לה ניסיון בעבודה עם ה-VA, רשת בתי החולים והמרפאות לחיילים משוחררים בארה"ב. 

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי-פעם
סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

"ב-8.10 כבר הייתי על מטוס עם ערכות לתרומה", הוא מספר בראיון לגלובס. "כתבתי ברשתות החברתיות, 'מי רוצה ערכות טיפול?' וההיענות הייתה מעל ומעבר למה שציפינו. קיבלנו בקשות למאות אלפי ערכות. היה ברור שהמוצר שמוריד עומס מהמטפלים ומאפשר להם לתת רפואת חירום לכמה שיותר אנשים הוא נחוץ".

XRHealth, שמרכז הפיתוח שלה נמצא בישראל, תמיד רצתה לפעול גם בארץ אך חיכתה לתזמון הנכון. היא ביקשה לצבור ניסיון וקבלות בארה"ב כדי לשכנע גם את השוק הישראלי בכדאיות השימוש במוצריה. ברגע אחד, הביקוש עלה בהרבה על ההיצע. "אז מתוך המטוס כתבתי להנהלה שלי, 'חבר'ה, השקה בישראל'".

"ההשקה הכי חזקה למוצר מציאות מדומה"

האתגר הראשון היה להתקין במהירות 500 יחידות של המכשיר. "פנינו לקבוצת חובבי VR מישראל, ובתוך חצי שעה מתנדבים מכל הארץ התגייסו. היינו צריכים מקום להתקין בו את המערכות, ואורן פרקטים משהם נידב לנו את חנות הפרקטים שלו".

משרד הבריאות הבין את הפוטנציאל די מהר, אומר אור. "בשלב מסוים, במחלקת החדשנות של המשרד החליטו אילו ערכות הולכות לאן ובסוף התקנו ב-50 מוסדות. גייסנו מתנדבות להפעלת הסימולטורים, עם רקע מחיל האוויר, גייסנו והכשרנו במהירות 350 מטפלים, ועשינו 60 אלף שימושים בתחום של הפחתת לחץ וחרדה, תחילה בעיקר לילדים ולצוותים רפואיים". כעת, בשלב ההשקה הנורמלית והאיטית יותר, משלבת החברה גם את יכולות הטיפול שלה בהלם קרב וטראומה.

טיפול במציאות מדומה. לחברה 150 קליניקות וירטואליות / צילום: יח''צ

"זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי-פעם בעולם, וכעת כתוצאה מהסיפור הזה, ישראל מובילה את התחום", אומר אור. "בעוד שבארה"ב אנחנו מתמקדים בטיפול במחלות כרוניות, ונותנים חבילה של טיפול פיזיותרפי, טיפול בכאב וטיפול בפן הנפשי של המחלה הכרונית, בארץ החלטנו להתמקד בתחום הנפשי.

"אם עד כה החסם בשוק הישראלי היה ביקוש לא ברור, כעת הבעיה היא שאין מספיק מטפלים. המוצר שלנו מאפשר למטפל אחד להגדיל את מספר הטיפולים שלו פי עשרה, והיעד שלנו הוא להגדיל את הקיבולת שלו פי 100, ועל כך אנחנו עובדים. אבל אני לא מאמין בתוכנה בלבד. קלינאי תמיד יהיה חייב להיות מעורב בתהליך".

"החברה כמעט נסגרה ארבע פעמים"

XRHealth הוקמה ב-2016. "הייתי טייס F-16 ואובחנה אצלי פריצת דיסק צווארית", מספר אור. "כשהייתי בשיקום, זכרתי את הסימולציות מתחום הטיסה ועלה לי הרעיון לשלב מציאות מדומה בתהליך הזה. באותו זמן, אשתי עשתה פוסט-דוקטורט בבוסטון. ידעתי כמובן שאף אחד לא יעסיק אותי כטייס F16 בארה"ב, אז חשבתי שאולי זו הזדמנות טובה להקים חברה". זה קרה בשנה שבה הושק מכשיר האוקולוס הראשון (משקפי מציאות מדומה) לציבור הרחב. כלומר, מציאות מדומה עדיין לא הייתה ממש מוצר צריכה.

השיווק בארה"ב אינו טריוויאלי, והגעת לזה בלי ניסיון - לא בשיווק ולא במכשור רפואי.
"לא תמיד הכול היה ורוד. החברה כמעט נסגרה איזה ארבע פעמים. בתחום הבריאות, כדי להצליח צריך קודם כול הוכחה קלינית ואישור FDA, אבל אחרי זה אף לקוח לא מחכה לך בדלת. הלקוחות הם אלפי חברות ביטוח שלא תלויות זו בזו, ולכל אחת מהן צריך להראות היגיון כלכלי בשימוש במוצר. ואז צריך גם שהמטפלים יחשבו שזה רעיון טוב, תוך שקלול האינטרסים שלהם, וגם שהמטופלים ירצו להשתמש במוצר.

"אחד הלקחים שלנו היה שמערכת הבריאות מוכנה להטמיע מוצרים שנותנים הרבה ערך במוצר אחד. העניין הוא לא רק הערך הכלכלי, אלא ההשקעה הנדרשת בשינוי צורת העבודה שלה ובחיבור למערכות המידע של הארגון. לכן התרחבנו מפיזיותרפיה בלבד לתחום הקוגניטיבי ובריאות הנפש.

טיפול במציאות מדומה של XRHelath / צילום: XRHelath

"בכל זאת, למרות תוצאות קליניות מעולות, לא הצלחנו מיד לפתור את בעיית החדירה למרפאות. אז החלטנו לפתוח קליניקות שלנו. היום אנחנו מפעילים 150 קליניקות וירטואליות עם מטפלים משלנו. רצה הגורל שפתחנו אותן ממש לפני הקורונה, והסגרים נתנו תנופה אדירה לפעילות שלנו. אי-אפשר היה לבצע טיפולי פיזיותרפיה או תרגול קוגניטיבי לשיקום פנים אל פנים, אז חברות הביטוח היו מוכנות לשלם על המוצר שלנו".

לדברי אור, הבחירה להפעיל קליניקות היא "מהלך קיצוני שכרוך באין סוף חוזים ומנהלות, ומאוד זר למשקיעי הייטק, אבל לחברה שרוצה לשנות את הדרך שבה פועל השוק שלה, זה כמעט הכרחי".

אז היום יש לכם שיפוי ביטוחי בארה"ב שמאפשר לכם רווחיות?
"בארה"ב היום כל הטיפולים משופים. בימים אלה אנחנו מתרחבים לספרד, אחרי שרכשנו שם חברה בתחום בריאות הנפש".

ובישראל?
"עד כה כמעט הכול היה בהתנדבות, בהשקעה של מיליוני דולרים מצדנו. זה התאפשר כי המשקיעים שלנו הסכימו לעזור למדינה במצוקה, אף שלא כולם ישראלים או יהודים. עכשיו אנחנו במו"מ עם הקופות לפעילות מסודרת". בין המשקיעים: LG, HTC, AARP, ברידג'ס ישראל, קרן ההשקעו אסאביס ומועדון הצרכנות הגדול בארה"ב לגיל השלישי.

"כל החברות הגדולות נכנסות לתחום"

איך מתבצע הטיפול?
"יש לנו ארבע טכניקות לטיפול ראשוני בחרדה ובטראומה. הראשונה, וכנראה הכי טובה, היא EDMR, טכניקה שאולי באופן מפתיע היא מוכחת מחקרית ומקובלת מאוד. בטכניקה הזאת משחזרים את הטראומה תוך ביצוע תנועות עיניים מסוימות. איכשהו זה מאפשר למטופלים לאתחל התמודדות טובה יותר איתה.

"שיטה שנייה היא חשיפה מבוקרת - נניח, רק שומעים את הקול של הסירנה ובהדרגה מציגים יותר ויותר מהסיטואציה. חייבים מעקב צמוד של מטפל כדי לוודא שהחשיפה אכן מביאה לשיפור.

"טכניקה שלישית היא CBT, סדרת תרגילים שמשנים את צורת החשיבה על הטראומה, והרביעית היא מיינדפולנס, תרגילי נשימה ומיקוד ברגע הזה".

בארה"ב, נוספים למערכת הזאת גם תרגילי פיזיותרפיה והתמודדות קוגניטיבית עם כאב. המערכת אוספת מידע על הטיפול, כך שהיא חלק משינוי נרחב בתחום השיקום והטיפול הנפשי, שהופך מבוסס מידע.

אור צופה גדולות ונצורות לשוק המציאות המדומה בעתיד, כשתהפוך לכלי תקשורת מרכזי. "כבר היום חלק גדול מהמציאות וירטואלי. לאנשים נראה טבעי להיות באינטראקציה דרך האגודל שלהם, אבל לא כך נתקשר עם העולם בעתיד. מאחר שאנחנו אנשים תלת-ממדיים, נעשה אינטראקציה תלת-ממדית. כל החברות הגדולות נכנסות לתחום, ונכון שכבר אולי 30 שנה אומרים את זה, אבל עכשיו באמת מרגישים שזה מגיע".

לדברי אור, החברה מכניסה "מספר דו-ספרתי של מיליוני דולרים" וגייסה עד כה 45 מיליון דולר. אבל גיוס הון אף פעם לא בא בקלות, הוא מבהיר. "מציאות מדומה תמיד אופיינה בגלים של נסיקה ונפילה. כל משקיע שמדברים איתו כבר שמע בעבר שהנה השנה זה יפרוץ, ובריאות היא ממילא שוק קשה. ב-2021 גייסנו בשוויים מכובדים, אבל אנחנו מבינים שמשקיעים היום מחפשים רווחיות. אם הכול יעבוד נכון, נוכל לספק את זה עד סוף השנה. בעיניי זו גם הדרך הנכונה לבנות עסקים, לא על בסיס צמיחה בלבד".

עוד כתבות

המלדיביים / צילום: Shutterstock

בגלל המלחמה: יעד התיירות הפופולרי שאוסר על כניסת ישראלים

החלטת הממשלה המלדיבית כוללת תיקון חוקים, שיובילו לאיסור על בעלי דרכונים ישראלים ● בה בעת, נשיא המלדיביים החליט למנות שליח מיוחד לנושאים פלסטיניים, ולהקים קמפיין לגיוס תרומות באמצעות אונר"א

משתתפי משלחת של דיפלואקט / צילום: דיפלואקט

הסטודנטים הישראלים והזרים שהופכים לשגרירי הסברה של ישראל

ארגון דיפלואקט מכשיר בימים אלה כ–180 סטודנטים, כולל משרתי מילואים, במטרה לייצג את המדינה בזירת יחסי החוץ ● בוגרי הארגון לקחו השנה חלק במשלחות להאג ולקמפוסים בארה"ב ● ישראל מתגייסת

אדי ודר בהופעה. העיד בפני הקונגרס נגד טיקטמאסטר - וחזר לעבוד איתה / צילום: Reuters, Mario Anzuoni

כולם שונאים את טיקטמאסטר, אבל האם זה מונופול שכדאי לפרק?

משרד המשפטים האמריקאי הגיש תביעת הגבלים עסקיים נגד לייב ניישן והחברה הבת שלה טיקטמאסטר, שיצרו יחד מפלצת שלא מאפשרת לתחרות להתרומם ● לא ברור מה זה יעשה למחירי הכרטיסים, אבל בענף המשלב פוליטיקה, הון, בידור ופשע, אין ספק שזהו צעד משמעותי

בני גנץ, יו''ר המחנה הממלכתי / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ בתגובה לנאום ביידן: "מחויבים לקידום המתווה, לכנס בהקדם את קבינט המלחמה"

נזק רב כתוצאה מהפגיעה הישירה בקריית שמונה, לא היו נפגעים • בפעם הרביעית מתחילת המלחמה: חיזבאללה הפיל כטב"ם של צה"ל בדרום לבנון • צה"ל הטיל כרוזים בצפון רצועת עזה וקרא לתושבי בית חאנון להתפנות מבתיהם • לשכת ראש הממשלה בהבהרה נוספת להצעת ביידן: "נון-סטרטר" • נמשכת פעילות כוחות צה"ל בדרום ובמרכז רצועת עזה • עדכונים בולטים

רכב SU7 של שיאומי בתערוכת הרכב בבייג'ינג / צילום: ap, Andy Wong

יצרנית טלפונים סינית עשתה משהו שאפל לא הצליחה: היא ייצרה רכב חשמלי

שיאומי מייצרת מכשירים לבישול אורז, סמארטפונים, מנורות ועכשיו גם מכונית - ומראה עד כמה נמוכים נעשו חסמי הכניסה בעולם הרכב החשמלי

אורי יהודאי, לשעבר נשיא ומנכ''ל פרוטרום / צילום: שלומי יוסף

אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום המיתולוגי: "במשטרה אפילו לא טרחו להגיד טעינו, או סגרנו את התיק מחוסר אשמה"

6 שנים לאחר שהוביל את פרוטרום לאקזיט בשווי כ־7 מיליארד דולר, אורי יהודאי מספר בראיון ראשון ובלעדי על החקירה שנפלה עליו בהפתעה, עד לסגירתה לאחרונה: "אני שלחתי את המידע ל־IFF וצחקתי כמו מטומטם" ● וגם: על העסקים המוצלחים עם בן הדוד ישי דוידי והתסכול מהמצב במדינה: "אם היו קוראים לי להיות שר האוצר, הייתי הולך מחר בבוקר" ● הראיון המלא יפורסם בסוף השבוע

סיכום שווקים / צילומים: שלומי זירה, אנבידיה, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איפה בכירי המשקיעים ממליצים לשים את הכסף - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנהלי בתי ההשקעות הגדולים בישראל מביעים חשש מהכיוון אליו צועדת הכלכלה הישראלית  ● אנבידיה זינקה בשלושת ימי המסחר האחרונים ביותר מ־20%, מה הוביל לכך? ● המניות הישראליות שייכנסו, ומה עוד חשוב לדעת לקאת עדכון מדד ראסל ביוני ● ועוד כתבות על המצב בשווקים

לישראל הייתה תוכנית סודית ליום שאחרי בעזה. חמאס חיסל אותה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ישראל שינתה את המבצע ברפיח בלחץ אמריקאי, הניסוי שעשוי לשפר את מיפוי המנהרות התת-קרקעיות בעזה וכך חיסל חמאס את תוכנית היום שאחרי של ישראל • כותרות העיתונים בעולם 

הבניין ברחוב רחל אמנו 34 בשכונת קטמון הישנה בירושלים / צילום: אנגלו סכסון ירושלים

כמה שילמו זוג הייטקיסטים על דירה בשכונת קטמון בירושלים

בני זוג ראו את הדירה לפני ה־7.10 ועתה החליטו לרכוש אותה ● ב־2018 נמכרה דירת הפנטהאוז בבניין, תמורת 4.9 מיליון שקל ● קטמון הישנה היא שכונה במרכז ירושלים, ונחשבת לאחת מהשכונות היוקרתיות בעיר, לצד טלביה, המושבה היוונית ורחביה

הדיון בבג''ץ על חוק הגיוס, הבוקר (א') / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

הסתיים הדיון בבג"ץ; השופט סולברג: גיוס בני הישיבות הוא צורך קיומי

נציג היועמ"שית: הניסיון להעביר את שיקול־הדעת לצבא - מנוגד לדין ● השופט סולברג על התנגדות הממשלה לגייס 3,000 חרדים: "צעד בסיסי ומינימלי" ● נציג הממשלה טען כי זכותה לשלם לישיבות גם בהיעדר חוק לפטור מגיוס ● השופט גרוסקופף: "יש תנאי לתמיכות בתלמידי הישיבות, והוא שלא משתמטים מגיוס שלא כדין" ● נציג איחוד הישיבות טען לאכיפה בררנית אל מול האוכלוסייה הערבית ● עדכונים שוטפים

צילום: רויטרס

מה הכי מפחיד: גבר זר, דוב או סטטיסטיקה

בשבועות האחרונים צצה ברשתות החברתיות שאלה שעוררה דיונים סוערים: במי תעדיפו להיתקל ביער, דוב או גבר זר? ניסינו לענות בעזרת נתוני אמת, וגילינו שמה שמפחיד באמת זה סטטיסטיקה ● הדרך שלנו להעריך סיכונים רצופה הטיות. האם נוכל להשתפר?

יו''ר ספיר קורפ, אלכס ספיר / צילום: יח''צ

שותף בנדל"ן עם טראמפ ומכר פנטהאוז בקריפטו: הטייקון שמקדם הסדר חוב בת"א

חברת הנדל"ן ספיר קורפ מציעה מתווה הסדר חוב, לנוכח אי יכולתה למכור מלון במנהטן שיממן את התשלום הקרוב בחודש יולי ● הבעלים אלכס ספיר, שנחשב מקורב לנשיא ארה"ב לשעבר, יכניס את היד לכיס ויעמיד לחברה עד 10 מיליון דולר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לכנרת ושמונה חדרי שינה: בכמה נמכר בית בשטח 400 מ"ר בצפת?

ברחוב נוף הגליל בצפת נמכר בית פרטי בשטח בנוי של 407 מ"ר על שתי קומות, תמורת 4.8 מיליון שקלהנכס יצא לשיווק לפני כחודשיים והמחיר המבוקש עליו עמד על 5.22 מיליון שקל ● המתווכת: "מי שמוכר במצב הנוכחי נכס הוא רק מי שחייב למכור" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

אילוסטרציה: shutterstock

חודש ירוק בחיסכון: מה קרה לקופות הגמל במאי ומי הרוויח מעל 13% מתחילת השנה

לפי תחזית מיטב, חודש מאי סיפק נחת למשקיעים אחרי הירידות באפריל ● התשואה במסלולים הכלליים עמדה על 1.2% ובמסלולים המנייתיים הייתה 3.8% ● ומה המצב מתחילת השנה?

צוק סרטנים / צילום: דניאלה אבואב

שני האחים התל אביביים שעושים כבוד למטבח הים תיכוני בשוק הכרמל

השף רן תמיר גילה את המטבח במוסד גמילה מסמים שאליו נכנס בגיל 19 ● במסעדה שפתח עם אחותו שיר הוא עושה אוכל משוחרר מהגדרות, תמים בדרכו ומלא רגש

הנפקת טוקספייס בנאסד''ק / צילום: צילום מסך מתוך אתר נאסד''ק

המניה הפסיכולוגית שייסדו ישראלים קפצה בכ-360%. אך יש בעיה אחת בדרכה

בתחילת 2023 עמדו משקיעי טוקספייס בפני שוקת שבורה, כששווי פלטפורמת הטיפול הנפשי הווירטואלי התרסק ביותר מ־90% ● מאז, נסקה המניה ותוצאותיה השתפרו, אבל יונתן בן ארצי, מהמשקיעים המוקדמים בחברה, סבור כי היא זקוקה למשקיעים מוסדיים

ג'יימי דיימון / צילומים: AP, Ludovic Marin ו־Shutterstock

המלך של וול סטריט: בדרכו החוצה מצמרת הבנקאות, ג'יימי דיימון זורק כמה נבואות זעם

העומד בראשו של ג'יי.פי מורגן, שהפך הודות לניווטו לבנק האמריקאי המוביל בשווי שוק ונכסים, ידוע גם כרואה השחורות של הענף ● פעם אחר פעם הוא מזהיר מפני אינפלציה גבוהה, מיתון עולמי ואיומים גיאו–פוליטיים, וזוכה לאוזן קשבת מהמנהיגים הבכירים ביותר ● כעת הוא רומז שהפרישה שלו תהיה מוקדמת מהצפוי, ומספק עוד תחזית שחורה לקינוח: "היערכו לתרחיש הגרוע ביותר"

אייפון 15. הדור החדש צפוי לכלול שורה של שינויים / צילום: יח''צ

השמועות וההדלפות: איך ייראה אייפון 16 החדש?

בספטמבר הקרוב יושק האייפון החדש, אך כבר כעת יש מידע על האופן שבו הוא ייראה, יישומי הבינה המלאכותית שיכלול והשינויים הצפויים ● מהגדלת המכשירים ועובי המסגרת ועד שיפור בביצועים

הכניסה לנהריה / צילום: אייל פישר

2 פצועים קל במטח לקריית שמונה, שרפה פרצה בנהריה - ככל הנראה משבר מיירט

הירי לצפון לא עוצר: עשרות רקטות שוגרו היום גם לקצרין - שם משתוללת שרפה • מוקדם יותר: 2 כטב"מים התפוצצו באזור עכו ונהריה • על רקע ההצעה הישראלית לעסקה: קבינט המלחמה יתכנס הערב ב-20:00 - בהשתתפות ראשי צוות המשא ומתן • בבית הלבן מבהירים: "ההצעה הישראלית הועברה לחמאס ביום חמישי" • גלנט מצהיר: "מקדמים חלופה שלטונית לחמאס" ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; סנטינל וואן ירדה בכ-13%

הנאסד"ק ננעל סביב רמות הבסיס ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת ● הניקיי עלה בכ-1.3% ● מניית ג'יי.די. ספורטס נופלת בכ-11% בשל האטה במכירות ● מחירי הנפט ירדו ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בירידות ● מדד ה-PCE, מדד האינפלציה המועדף על הפד, עמד על 2.7% באפריל, בהתאם לציפיות