גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong
תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

בשבוע שעבר התראיין יו"ר יצרנית הרכב האיטלקית אלפא־רומיאו לעיתונות האירופית והזהיר מ"הפלישה הסינית שבדרך". לטענתו, היצרנים הסינים מפסידים אלפי דולרים על כל רכב חשמלי שהם מייצרים, וכניסתם לאירופה תיצור "מרחץ דמים" בתעשיית הרכב האירופית ואובדן מסיבי של מקומות עבודה.

כך התמלאו שורות הצבא ברחפנים וברובוטים מתוצרת חברות ישראליות קטנות 
כשהבינה המלאכותית תחליף את צבא מומחי הסייבר 

אמנם הדברים נאמרו על רקע שמועות ולפיהן יצרנים סינים רוצים לרכוש את חברת אלפא רומיאו. עדיין, כשבוחנים את הקצב בו משיקים הסינים דגמים חדשים ואת ירידת המחירים המואצת בסין אפשר בהחלט להאמין לתיאוריה הזו, אינטרסנטית ככל שתהיה.

שוק הרכב הישראלי לעומת זאת כבר מזמן עבר את שלב ההסתייגויות מכלי רכב סינים, וכל מכונית שלישית כמעט שנמכרה ברבעון הראשון של 2024 הייתה מתוצרת סין. אם בוחנים חלק מהדגמים האסטרטגיים החדשים, שנחשפים השבוע בתערוכת הרכב הבין לאומית של בייג'ינג, נראה שזו התחלה. להלן לקט דגמים, שעשויים להגיע לישראל כבר במהלך 2024 כדי להקדים את הקפיצה הנוספת במס הקנייה, שמתוכננת לינואר 2025.

AVATR 15: מתחרה שאפתני לטסלה Y

AVATR 15

בשבועות האחרונים נכחו בישראל נציגים של מותג הרכב החשמלי AVATR בחיפוש אחרי יבואן מקומי. מותג הפרמיום נולד כשיתוף פעולה עסקי וטכנולוגי בין שלושה מהשמות הגדולים והמכובדים בתעשייה הסינית: יצרנית הרכב הממשלתית שנגאן, ענקית האלקטרוניקה Huawei ויצרנית הסוללות הגדולה בעולם, CATL.

אבל למרות הרזומה העסקי המכובד, היבואנים בישראל לא מגלים התלהבות יתרה. למותג יש מיצוב "סופר פרמיום" אליטיסטי ומבחר מצומצם של דגמי יוקרה יקרים ומפוארים. מחיר הקרוס־אובר החשמלי הבסיסי ביותר של AVATR מתחיל בסין כ־42 אלף דולר, שהם כ־6,000 דולר יותר מהגרסה המקבילה של טסלה Y. הגרסאות היקרות מפליגות לעבר 65 אלף דולר, ובישראל זה מיתרגם לדגמים במחירים של 350 אלף שקל והלאה, שהשוק שלהם מצומצם מאוד.

אבל הפוטנציאל של כל זיכיון סיני נמדד בהיצע העתידי שלו, ובתערוכת בייג'ינג עתיד המותג לחשוף את הדגם ה"נגיש" ביותר שלו עד כה, קרוס אובר בשם AVATR 15, שאמור להימכר על פי הערכות בטווח המחיר של 28־38 אלף דולר, מקביל לזה של טסלה Y, שהמחיר שלה בישראל מתחיל ב־236 אלף שקל. גם המפרט יהיה פחות קיצוני מהדגמים הבכירים. 

ג'ילי E5: מתחרה ישירה ברבת המכר של BYD 

ג'ילי E5

הקרוס־אובר הקומפקטי גיאומטרי C מבית קבוצת Geely הוכיח כי לכלי רכב חשמליים מתוצרת סין יש פוטנציאל להימכר בישראל בכמויות משמעותיות. מאז שנחת בישראל ב־2022 הוא העלה על הכביש יותר מ־16 אלף יחידות, ואף הוביל בשנה הראשונה את המכירות בפלח.

אבל למרות שהרכב עדיין זוכה להצלחה מכובדת בישראל, שורשיו מגיעים עד 2019. לפיכך בשנה הבאה תנחת באירופה ובישראל משפחה חדשה ומודרנית של דגמים חשמליים, שמשווקים בסין תחת שם המותג "גלקסי", ובאירופה ייקראו בפשטות "ג'ילי". הדגם החשוב ביותר מביניהם עבור השוק הישראלי יוצג השבוע בתערוכת בייג'ינג תחת השם E5, והוא אמור להחליף את הגיאומטרי C בשווקי היצוא החל מאמצע השנה הבאה. עיצובו, ממדיו ומפרטיו מכוונים היישר מול ATTO3 של BYD, שהוא הדגם החשמלי הסיני המצליח ביותר בעולם והרכב החשמלי הנמכר בישראל.

יש לו עיצוב שמרני, ממדים גדולים משל גיאומטרי C ותא נוסעים מרווח יותר. מערכת ההנעה אמורה להיות דומה לזו של גיאומטרי C עם מנוע בודד בהספק 218 כ"ס וסוללה של 62 קילוואט, שאמורה לספק טווח של עד כ־500 ק"מ. עם זאת הרכב מבוסס על ארכיטקטורה חדשה ומתקדמת ויתמוך בטעינה סופר־מהירה. המחיר בסין אמור להתחיל בכ־21 אלף דולר, גבוה בכמה אלפי דולרים מגרסת הטווח הארוך של גיאומטרי C, כלומר בסביבות 170־200 אלף שקל.

הונגצ'י EH-S7: המותג האליטיסטי פונה לקהל רחב 

הונגצ'י EH-S7

למותג הפרמיום Hongqi של ענקית הרכב הסינית FAW הייתה עד כה נוכחות שולית בישראל, עם דגם חשמלי בודד, ענק ומפואר. במחיר של 400־500 אלף שקל, הפוטנציאל שלו הוגבל לכמה עשרות מכירות בשנה.

אבל כשמדובר ביצרני רכב סינים הסבלנות כנראה משתלמת, והחל מהשנה אמורה FAW להשיק בסין, באירופה ובישראל גם דגמים חשמליים נגישים יותר, שמיועדים להתחרות בין השאר בטסלה.

אחד מהם הוא הקרוס־אובר החשמלי EHS-7, שאמור להגיע לאירופה עם תקינה מלאה עוד השנה. הדגם הסדרתי נראה הרבה יותר ידידותי לעין בהשוואה לעיצובים הגרנדיוזיים של דגמי העבר, ויש לו עיצוב, פרופורציות וממדים, שמכוונים אותו לאזור הכללי של טסלה Y ועוד. אורכו 4.92 מ', רוחבו 1.95 מ', גובהו 1.65 מ' ואורך בסיס הגלגלים שלו 3 מ'.

המפרט שלו מכוון די גבוה: אופציה למתלי אוויר, מנוע בודד עם 320 כ"ס או הנעה כפולה עם כ־580 כ"ס וכמובן תא נוסעים מפואר. הטווחים ינועו בין 500 ל־700 ק"מ בתקן הסין בארץ אפשר לצפות למחיר פתיחה של פחות מ־300 אלף שקל, בכפוף למיסוי. במקביל יושק גם דגם סדאן על אותה פלטפורמה, שאמור להתחרות בטסלה מודל 3.

Denza Z9: קבוצת BYD מאתגרת את פורשה 

Denza Z9

האם השוק הישראלי והאירופי בשל למכוניות ספורט־יוקרה סיניות במחירים של 500־750 אלף שקל? הסינים נחושים לגלות את זה ובשנה הבאה גם BYD תנסה למנף את הנוכחות "העממית" שלה בעולם ולהיכנס לפלח הזה, שרובו מבוסס על תדמית.

אחת הנציגות העיקריות שלה באירופה תהיה מכונית הספורט־חמש דלתות המרהיבה Z9 GT של המותג DENZA, שתושק השבוע בתערוכת בייג'ינג. המכונית מציבה את הכוונות על מתחרות אירופיות יוקרתיות דוגמת פורשה טאייקן, אם כי העיצוב שלה מזכיר דווקא את פורשה פנמרה.

זוהי מכונית ענקית עם אורך של 5.18 מ', רוחב 2 מ' ובסיס גלגלים באורך 3.12 מ'. יש לה שלל עזרים אווירודינמיים מתוחכמים כמו כנף אחורית שמתרוממת חשמלית בהתאם למהירות, בנוסח פורשה, ותא נוסעים ייחודי עם מסכים היקפיים.

מפרט ההנעה קיצוני. שלושה מנועים בהספק כולל של 952 כ"ס מבטיחים זינוק מאפס ל-100 בפחות מ־3 שניות, וסוללה ענקית של BYD עצמה כמובן אמורה לספק טווח חשמלי של יותר מ־700 ק"מ ב־WLTP. לאירופה היא אמורה להגיע ביחד עם כל המותג DENZA לקראת 2025 והמחיר עתיד להיות רחוק מ"סיני". בשוק הסיני מצפים למחיר של כ־90־110 אלף דולר.

צ'רי iCar: ג'יפון חשמלי אופנתי לחובבי שטח 

צ'רי iCar

קבוצת צ'רי הפכה בשנים האחרונות מקבוצת רכב ממשלתית בינונית ומנומנמת לענקית היפר־אקטיבית, שכמעט כל חודש משיקה מותגים ונכנסת למיזמים משותפים ולשווקים בין לאומיים חדשים. שלושה מהמותגים שלה כבר מיוצגים בישראל על ידי שני יבואנים, וייתכן בהחלט שעוד מותגים בדרך.

מעניין במיוחד הוא המותג צ'רי iCAR, שהושק בשנה שעברה בסין עם מיצוב "עירוני צעיר ומקורי" לטענת היצרן. הדגם החדש ביותר של המותג, שמושק בתערוכה, הוא הקרוס־אובר העירוני שמכונה V23.

העיצוב החיצוני של הרכב מזכיר לנדרובר דיפנדר "דחוס", בשילוב אלמנטים חזותיים מטויוטה לנדקרוזר. אורכו של הרכב 4.22 מ' בלבד אבל הוא רחב ומאוד גבוה, והוא ניצב על בסיס גלגלים מכובד באורך 2.73 מ'.

היצרנית טוענת שהוא לא רק "נראה קשוח", אלא גם יש לו פוטנציאל עבירות מכובד תודות למרווח גחון של כ־21 סנטימטרים בגרסת ההנעה הכפולה וזוויות גישה או נטישה מכובדות. עם זאת, די ברור שהוא מיועד בעיקר לקהל שמחפש את התדמית ולאו דווקא את יכולות השטח.

על נטיות אלה מעיד תא נוסעים מפואר ומהודר עם מסך ענק ושלל אבזרי "סגנון חיים". הרכב יוצע עם מנוע אחד או שניים וסוללה בקיבולת מכובדת של כ־80 קילוואט שאמורה לספק טווח חשמלי של עד כ־500 ק"מ. המחיר בסין אמור להתחיל בפחות מ־25 אלף דולר. עוד לא ידוע לוח הזמנים ליצוא.

עוד כתבות

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של ישראל קנדה, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

100 שעות בלי חשמל: הדוח שחושף את הנזק מאי הקמת תחנות כוח חדשות

דוח שהגיע לידי גלובס מונה את ההשלכות של העיכובים הנוכחיים בהקמת תחנות כוח חדשות בישראל ● לפיו, ב־2028 יתגברו הפסקות החשמל שיגרמו לנזק כלכלי של מיליארדי שקלים

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

אפליקציית Gett / צילום: סטודיו גט

העסקה נחתמה: פנגו רוכשת את גט תמורת 175 מיליון דולר

סכום הרכישה דומה לשווי שפורסם בגלובס בחודש מרץ האחרון, אז לפי ההערכות התנהל המו"מ לפי שווי של 150-160 מיליון דולר עבור גט ● לפי גורם המקורב לעסקה, שתי החברות ימשיכו לפעול בצורה נפרדת ועצמאית, ולא מתוכננת כל השפעה על מצבת כוח-האדם

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

אתר בנייה. היקף הישראלים בענף עלה / צילום: כדיה לוי

הנתונים מגלים: אלפי ישראלים הצטרפו לענף הבנייה במלחמה

בחודש מרץ עבדו בענף 215 אלף עובדים ישראלים, 12 אלף יותר מאשר טרום המלחמה ● עם זאת, מספר העובדים בבנייה עדיין נמוך ב-20% ממספר העובדים שהיו בענף בספטמבר

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

תתכוננו, העלאות מסים נוספות בדרך: באוצר מזהירים מגירעון של 7% ובוחנים צעדים כואבים

מהלומה נוספת צפויה להכנסה הפנויה שלנו לאחר ה"תגלית" שצצה במסגרת ההכנות באוצר לקראת תקציב השנה הבאה ● בין צעדי ההתכנסות שנשקלים כעת, כדי למנוע משיעור הגירעון לקפוץ ל־7%: הקפאת מדרגות מס הכנסה והעלאת המע"מ בשיעור גבוה מהמתוכנן - כבר ב־2024

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם תחת ניצב דני לוי נרצחו במחוז חוף 9 בני אדם מהחברה הערבית?

מפקד מחוז חוף סיפר על נתוני הרצח בשטח פיקודו, אך הוא נתן תמונה חלקית ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: shutterstock

מאה יועצי השקעות מעריכים: זה מה שיקרה בשווקים

מהסקר שערכה הבורסה לניירות ערך בתל אביב עולה אופטימיות בקרב יועצי השקעות ישראלים ● רובם צופים עלייה של מעל 10% הן במדד תל אביב 125 והן במדד S&P 500, אבל מעריכים שהאינפלציה תעלה ● וגם: ממה מושפעות התחזיות הוורודות של היועצים המקומיים