גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock
בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

הבית של סינדי פיקוס חדל להיות מבוטח על ידי חברת הביטוח בחודש שעבר. הסיבה: צילומי אוויר של הגג שלה, שהמבטח שלה סירב לתת לה לראות. "חשבתי שהם טעו בבית", אמרה פיקוס, המתגוררת בצפון קליפורניה. "הגג שלנו במצב מצוין."

חברת הביטוח שלה אמרה שהתמונות הראו שהגג שלה "מיצה את תוחלת החיים שלו". פיקוס שילמה עבור בדיקה עצמאית, וזו מצאה שלגג יש עוד 10 שנות חיים. חברת הביטוח שלה סירבה לשקול מחדש את החלטתה.

ברחבי ארה"ב, חברות הביטוח משתמשות בתמונות אוויריות של בתים ככלי להפסקת ביטוח נכסים שנראים בסיכון גבוה יותר.

כמעט כל בניין במדינה מצולם, לרוב ללא ידיעת הבעלים. חברות מפזרות רחפנים, מטוסים מאוישים ובלונים המגיעים לגובה רב כדי לצלם תמונות של נכסים. שום מקום אינו מוגן: לקונסורציום הגאוגרפי-מרחבי של חברות הביטוח (Geospatial Insurance Consortium, הממומן על ידי התעשייה, יש תוכנית לצילום מטוסים שמכסה לדבריהם 99% מאוכלוסיית ארה"ב).

מערך התמונות נסרק לפי מודלים ממוחשבים כדי לאתר ממצאים האסורים לפי תנאי החיתום, כגון רעפי גג פגומים, פסולת חצר, ענפי עצים תלויים ובריכות שחייה או טרמפולינות שלא הוצהר עליהן. התמונות מסומנות בדגל אדום ומספקות למבטחים תחמושת להודעות אי-חידוש ביטוח ברחבי המדינה.

"ראינו עלייה דרמטית בדיווחים של צרכנים שנזרקו על ידי המבטחים שלהם על בסיס תמונה אווירית", אומרת איימי באך, מנכ"לית קבוצת הצרכנים United Policyholders.

המטרה: להפחית סיכון בתיקי הנכסים של חברות הביטוח

השימוש המוגבר והמתוחכם בצילומים אוויריים משמש מבטחי בתים ברחבי הארץ הפועלים במרץ כדי "להפחית סיכון" בתיקי הנכסים שלהם, ונוטשים בתים שהם פחות ממושלמים במאמץ להתאושש מהפסדי חיתום גדולים.

המבטחים אומרים שלקוחות מסכימים לבדק-בית כשהם רוכשים את הפוליסה, ושצילום נכסים מהשמיים הוא פולשני פחות מביקורי הבית שהיו נהוגים בעבר. לדבריהם, ציי מטוסי המעקב מאפשרים להם להגיב מהר יותר לאסונות ולגבות תעריפים המשקפים טוב יותר את הסיכון של נכס.

"אם הגג שלך בן 20, וסופת ברד אחת מסוגלת להעיף אותו, אתה צריך לשלם יותר ממישהו שהגג שלו חדש לגמרי", אמר מנכ"ל ענקית הביטוח Allstate, טום ווילסון, בראיון. הוא גם אמר כי החברה עושה שימוש בתמונות דיגיטליות מזה זמן רב כדי לשפר את החיתום וכי "צפויים שכלולים נוספים".

ההתלהבות בה מקבלת התעשייה את המעקב הדיגיטלי היא נורת אזהרה עבור הצרכנים. אחד החששות שעלו זה, האם לקוחות יכולים לערער בקלות על תמונות שעלולות להיות לא מעודכנות או לא מדויקות.

פיקוס, שמתגוררת באובורן, קליפורניה, אמרה שזה "לגמרי לא בסדר" שהיא נדחתה מבלי שראתה את הראיות שהובילו להחלטה.

דובר מטעם חברת הביטוח שלה, CSAA Insurance, אמר שהחברה שינתה את המדיניות שלה כדי לאפשר ללקוחות לראות תמונות על פי בקשתם. תמונות המטוס והלוויין נבדקות על ידי עובדי החברה ומאפשרות פיקוח מדויק ויעיל, אמר הדובר.

אחרים ברחבי קליפורניה מקבלים גם הם הודעות אי-חידוש. חברת State Farm אמרה בחודש שעבר שתבטל חלק מהפוליסות שלה במדינה; היא מתכננת להוריד את הכיסוי על כ-30,000 בתי מגורים ועל 42,000 נכסים מסחריים. החברה לא ציינה כיצד תחליט אילו פוליסות לבטל. דובר מטעמה אמר שהבריאות הפיננסית של פעילותה עם בעלי נכסי-מגורים בקליפורניה ממשיכה להיות מושפעת מגורמים כמו אינפלציה וחשיפה לאסונות.

בעתיד: תמונות לווין המתעדכנות כל יום-יומיים

ישנן מדינות המגבילות את הסיבות שמבטחים יכולים לציין עבור אי-חידוש פוליסות לבתי מגורים לאחר פרק זמן מוגדר, בדרך כלל שנה עד חמש שנים. אחת הסיבות הבודדות המותרות היא אי-עמידה של לקוח בדרישות חיתום, כמו תחזוקת גג הבית.

בדיקות בתים המתיימרות להראות בעיות כאלה מקלות על חברות הביטוח לסרב ללקוחות, למרות ההגנות של המדינה, אומרת בטסי קלמנט, מנהלת בסוכנות הביטוח ארתור ג'יי גלאגר. היא הוסיפה כי בחברה שלה נראתה רמה חסרת תקדים של אי-חידושים מאז תחילת 2022.

התמונות המאפשרות אי-חידושים אינן מעודכנות תמיד או שחברות הביטוח אינן מפרשות אותן נכונה, לדברי אנשים בענף ותומכי צרכנים.

ניקול ברינק עזבה את עבודתה כסוכנת של Farmers Insurance בשנה שעברה, מתוך חשש שענקית הביטוח משתמשת בצילומי אוויר ככלי ניגוח במטרה להיפטר מלקוחות לא רצויים.

"זה כאילו הם משתמשים בכל דבר כתירוץ להוציא אנשים מהספרים שלהם", אומרת ברינק, שעדיין עובדת בתעשיית הביטוח. נראה ש- Farmers בודקת כל נכס בספרים שלה, היא אמרה, והוסיפה שראתה הודעות אי-חידוש שנשלחו בגלל כל דבר, מטרמפולינות ועד טחב על קיר צדדי של בית נופש.

ברינק, שעבדה עבור Farmers במישיגן, אמר שחלק מן הלקוחות נדחו על סמך צילומי אוויר שהיו בני שנתיים או שלוש. לאדם אחד לא חודשה הפוליסה בגלל גג, אף שהיה חדש לגמרי. במקרה אחר, לדבריה, חלק מתמונה שהחברה טענה שנראו בו ענפי עץ תלויים, התברר כצללים בלבד.

הקש האחרון היה כשברינק ראתה את ביתה שלה מסומן בתמונה של Farmers בגלל ענף עץ התלוי מעל האסם שלה. היא החליפה חברת ביטוח, ועבודה.

דובר מטעם Farmers אמר כי החברה סוקרת באופן קבוע את הנכסים שהיא מבטחת. כאשר מתקבלת אזהרה בנוגע לבעיה פוטנציאלית, ללקוחות יש 60 יום לפחות לתקן אי-דיוקים כלשהם או להראות שהבעיה טופלה, אמר.

קבוצות צרכנים אומרות שהשימוש בבדיקות לצורך אי-חידושים מדאיג בגלל הזכויות המוגבלות שיש ללקוחות לערער על התמונות או להתלונן על כך שהמעקב מהווה חדירה לפרטיות שלהם.

"הטכנולוגיה מקדימה בהרבה את כל הגנות הצרכן", אומר דאגלס הלר, מנהל תחום הביטוח באיחוד הצרכנים האמריקאי (Consumer Federation of America).

סביר להניח שאנשים רבים יתנגדו לכך שיתצפתו על הבתים והחצרות שלהם מלמעלה, אם תינתן להם אפשרות בחירה, אומר הלר, תוך שהוא מציין את הנכונות המועטה יחסית של לקוחות לקבל הנחות תמורת מתן האפשרות למבטחי רכב לעקוב אחר הנהיגה שלהם.

"חלק מהאסטרטגיה של התעשייה הוא להימנע מכל מצב שבו צרכנים יכולים לומר 'כן' או 'לא' לסוג כזה של גישה העושה שימוש בתוכנות ריגול לחיתום ודירוג", אומר הלר.

תמונות אוויר צפויות להיות מפורטות יותר ותכופות יותר. אם שיגורי הלוויין יתנהלו כמתוכנן, עד שנת 2030 התמונות יוכלו להתעדכן מדי יום, לפי ניל פירסון, יועץ שעובד עם חברות צילום.

"זה יכול להיות מעניין מנקודת מבט של פרטיות משום ש... ניתן לנטר נכס מדי יום ברזולוציה גבוהה", הוא אומר. "זה קצת 'האח הגדול' של אורוול."

עוד כתבות

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

איזיה צ׳צ׳יק ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הלך לעולמו איזיה צ'צ'יק שכיהן כמנהל בכיר בחברות טכנולוגיה, פיננסים ותעשייה

תפקיד הניהול המפורסם של צ'צ'יק היה כמנכ"ל קבוצת עורק בשנות ה-90 ● בהמשך כיהן כיו"ר אליאנס ובמשך שנים סייע להצמחתה ● בעשורים האחרונים כיהן בתפקידים בכירים בדירקטוריונים של חברות ציבוריות שונות, ועד חודש ינואר השנה עדיין נשא בתפקיד דירקטור בחברת נקסטקום הציבורית

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

לירון דורון-לוי, מנכ''לית מרכז השלטון המקומי הנכנסת / צילום: שמרית מאור

לראשונה: מונתה מנכ"לית למרכז השלטון המקומי

לירון דורון-לוי מונתה למנכ"לית מרכז השלטון המקומי ותהפוך לאישה הראשונה שמכהנת בתפקיד הבכיר ● דורון-לוי תיכנס לנעליו של שלמה דולברג, שהודיעה על פרישה לאחר מעל לעשור

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל והתחזיות הפושרות: מניית נייס נופלת בתל אביב

עילם צפוי לפרוש מתפקידו בסוף שנת 2024 וציין כי יהיה "שותף פעיל" בחיפוש אחר מחליפו ● עלות השכר המצטברת של עילם עמדה על כ-125.6 מיליון דולר בין השנים 2014-2023 ● בתוך כך, נייס פרסמה היום דוחות והציגה תחזית פושרת להמשך השנה

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מנכ"ל מקורות חושף איך סייעו להציף מנהרות בעזה ואיך נערכים לתרחיש של הסלמה

חברת המים הממשלתית "מקורות" התגייסה בחודשים הראשונים למלחמה למשימה דחופה וחשאית - הצפת מנהרות הטרור בעזה ● בראיון מספר המנכ"ל עמית לנג על הניסויים שנערכו בארץ, והציוד שהוטס בדחיפות ● וגם: עד מתי יהיה ניתן לדעתו למנוע את התייקרות המים?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

בנייני מגורים בירושלים. הארנונה צפויה להתייקר / צילום: איל יצהר

מאות שקלים בשנה למשק בית: הארנונה צפויה להתייקר ב־2025 ביותר מ־5%

עפ"י נוסחת העדכון השנתית, הארנונה תעלה בשיעור של 5.29% בשנה הבאה - זאת לאחר עלייה של 2.68% ב־2024 ועלייה מצטברת של כמעט 10% משנת 2020 ● מדובר בתוספת השנתית הגבוהה ביותר לארנונה מאז שנת 2000 לפחות

קית' גיל, התחיל את הסאגה, פעמיים / צילום: ap

האם "רורינג קיטי" הוא וורן באפט של האינטרנט?

הערכות השווי הגבוהות באופן אבסורדי של גיימסטופ לפני העליות השבוע מצביעות על כך שלתת-תרבויות מקוונות עשויות להיות השפעה קבועה על השוק

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

ד''ר דורון בסר, מנכ''ל אנויז'ן מדיקל / צילום: אנויז'ן מדיקל

מסיימת את דרכה בבורסה: אנויז'ן מדיקל תימכר ב-1.5 מיליון דולר בלבד

ביהמ"ש אישר לאלפא קפיטל של מרטין לרכוש את הפעילות והקניין הרוחני של החברה, אך השלד הבורסאי יימכר בנפרד בהמשך ● המסחר במניית אנויז'ן מושעה מחודש מרץ, והחברה נסחרת לפי שווי של 2.3 מיליון שקל